„Европейско кино за учащи“ – вход СВОБОДЕН за ученици и студенти

„Европейско кино за учащи“ – вход СВОБОДЕН за ученици и студенти

ЕВРОПЕЙСКО КИНО ЗА УЧАЩИ 2022

Семестър ПРОЛЕТ в програмата на Дома на киното

Вход СВОБОДЕН за ученици и студенти

Осем са филмовите творби в новия пролетен семестър
на инициативата „Европейско кино за учащи“ – проект с мисия да показва най-доброто от съвременното кино изключително и само на ученици и студенти при вход СВОБОДЕН. Програмата започва на 9 май и продължава всеки понеделник от 16.00 часа до 27 юни.

Откриващото заглавие на 9 май неслучайно е българският документален филм, дело на Светослав Овчаров и Евелина Келбечева, ВТОРОТО ОСВОБОЖДЕНИЕ. Филмът е задълбочен исторически прочит на архивни документи и хроники за състоянието на България по време на съветската окупация между 1944 и 1947 година. Създаден е с подкрепата на Държавна агенция „Архиви“, Министерство на образованието и науката и Югозападен университет „Неофит Рилски“. Съвсем естествено, веднага след своята премиера заглавието събуди разпалени дебати, а мнозина се обърнаха с призива, че филмът трябва да бъде част от учебната програма. Специални гости на прожекцията ще бъдат двамата автори, заедно с продуцента и оператор Светла Цоцоркова.


Следващият понеделник
е посветен на чешката копродукция ШАРЛАТАН на режисьорката Агнешка Холанд – необикновената история за човек, надарен със свръхестествени способности, развиваща се на фона на тоталитаризма в Чехословакия през 50-те години. Филмът е вдъхновен от историята на лечителя Ян Миколашек, който използва уменията си, за да лекува всички, независимо дали са бедни или известни. Сред високопоставените му пациенти е и президентът на Чехословакия Антонин Запотоцки. След като Запотоцки умира, Миколашек е арестуван от комунистическия режим.

На 23 май младежката публика ще може да види ОЩЕ ПО ЕДНО на Томас Винтерберг – един от най-важните европейски филми от последните години и носител на награда „Оскар“ за международен филм. Алкохолното опиянение действа като творчески импулс за Мартин (Мадс Микелсен) и трима негови приятели, изтощени гимназиални учители. Първите резултати са положителни и малкият проект на учителите се превръща в истинско академично изследване, но дръзките действия си имат последици.


В последния понеделник на май
е предвидена среща с българския филм ФЕВРУАРИ на Камен Калев – поетичен разказ за събитията от живота на един човек – като момче на 8, младеж на 18 и старец на 82. Неговият път изглежда предопределен и монотонен – в родното място и извън него, в жега и в студ, но по всяко време невидима сила като че ли го напътства. „Най-личен“ е този филм за Камен Калев – както според самия режисьор, така и според критиците, а ученици и студенти ще могат да се срещнат и поговорят с него на 30 май от 16.00 часа.

През юни в програмата предстоят още норвежкото предложение за „Оскар“ НАЙ-ЛОШАТА ЛИЧНОСТ НА СВЕТА; анимационната колекция, съчетаваща поезия и кино, ЩРИХ И СТИХ (придружена от майсторски клас), както и специални прожекции на ЧОВЕКЪТ, КОЙТО ПРОДАДЕ КОЖАТА СИ (в Световния ден на бежанците) и ТУВЕ (на рождения ден на любимата на малки и големи Туве Янсон).

Проектът „Европейско кино за УЧАЩИ“ е подкрепен от „Програма КУЛТУРА“ на Столична община. Инициативите на и в Дома на киното са част от програмата „Операция Кино 2021/2022“, реализирана с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

A note to our visitors

This website has updated its privacy policy in compliance with changes to European Union data protection law, for all members globally. We’ve also updated our Privacy Policy to give you more information about your rights and responsibilities with respect to your privacy and personal information. Please read this to review the updates about which cookies we use and what information we collect on our site. By continuing to use this site, you are agreeing to our updated privacy policy.